Kortfattat talat så är snabblån ett lån som du ansöker om snabbt med pengar inrullandes redan samma idag i vissa fall på ditt bankkonto, varav sitt namn. Ett alternativ namn till låneformen är sms-lån då många tenderar att genomföra sina lån via sina smartphones. Ett av skälen varför många hittar sitt bästa snabblån är för att du kan låna med betalningsanmärkningar – ja, vissa lånegivare erbjuder faktiskt detta!

Så ditt första steg i att förstå dig på snabblån är att bekanta dig med ordet lånebelopp eller lånesumma, alltså summan pengar som du vill låna. Vanligen ligger detta belopp på minst 1000 kr och går upp till 10 000 kr. Ett par lånegivare erbjuder däremot högre maximalt lånebelopp, vissa enda upp till 50 000 kr. Men var beredd på hög ränta och enorm stor kostnad om du väljer att betala av det under en längre tid.

Hur länge tänker du låna ditt snabblån?

Lånetiden är hur länge du tänker låna dina pengar, eller ja, hur lång tid du vill ha på dig att betala tillbaka hela din lånesumma vilket inkluderar avgifter och övriga kostnader. Något många glömmer bort med denna låneform är att det inte är räntan nödvändigtvis som gör att det blir hög månadskostnad att betala in utan tillkommande avgifter och kostnader som bakas in i den så kallade effektiva räntan.

Du har något som heter nominell ränta och sedan effektiv ränta. Första räntan som är nominell ränta är vad du brukar få se och det representerar vad prislappen för ditt lån faktiskt ligger på. Låt oss säga nominell ränta är 5% på 1000 kr det betyder att prislappen för lånet är 50 kr. Då ska du betala tillbaka 1000 kr + 50 kr. Men så simpelt är det sällan dock tyvärr.

Övriga avgifter och kostnader som aviavgifter, administrationsavgifter, faktureringsavgifter och tillkommande kostnader gör att varje månadskostnad kan bli en saftig summa att behöva betala in. Tänk på det innan du väljer hur länge du vill låna, för dessa avgifter betalas in vid varje inbetalningstillfälle vilket är att lån som löper längre blir dyrare i längden även om de kostar mindre per månad än de med kortare löptid gör.

Snabblån för investeringar eller nöjen?

Vi brukar alltid fråga våra läsare varför de väljer att ansöka om snabblån när de väl vet vad det är för något. Många brukar berätta att de vill köpa en bra resa till rabatterat pris innan erbjudandet löper ut eller innan platser har blivit uppköpta. Andra berättar om investeringar i sina företag de vill göra.

Hur du än väljer att spendera dina pengar så finns det en grundregel att alltid i åtanke: låna aldrig pengar för att betala av andra lån – då hamnar du i en djup ekonomisk ond nedåtgående cirkel. Vi tipsar om att du ser över din ekonomi innan du hoppar på ett lån stup i kvarten.

Då kommer du att kunna fatta det bästa möjliga beslut för din ekonomi och du kommer då att få ut mest glädje av dina pengar istället för att känna ångest för att du tog ett snabblån. Lycka till med din låneformen som du kommer att välja i slutändan!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.